nedelja, 3. november 2013

Kakšen mora biti psihoterapevt?

Ne glede na psihoterapevtski model oziroma šolo, ki ji psihoterapevt pripada, obstaja nekaj splošnih lastnosti, ki jih mora imeti vsak dober psihoterapevt.
Psihoterapevt mora biti že po naravi topla, izrazito empatična oseba z željo pomagati sočloveku. Pomembno je, da ima ustrezno izobrazbo v svoji stroki in vsesplošno razgledanost. K njemu bodo namreč prihajali klienti iz zelo različnih družbenih okolij in profesij in zelo dobro je, če lahko vsakemu ponudi primere iz njegovega sveta. Ob terapevtu morate imeti občutek, da vas resnično spoštuje in do vas nikakor ni vzvišen oziroma pokroviteljski. Če se do vas obnaša kot avtoriteta in ne kot vam enakovreden sogovornik, potem je nekaj močno narobe. Mora biti dober poslušalec, ob katerem čutite, da se za vas iskreno zanima. Mora vam znati pomagati, da se ob njem sprostite, drugače se mu ne boste mogli odpreti.

Neki gospe se je zgodilo, da je prišla k terapevtu, ki je le nepremično buljil vanjo in rekel: »Govorite«. Ker uboga reva ni mogla izdaviti niti besedice, ji je rekel: »No pa pridite, ko boste pripravljeni govoriti«. Če se vam zgodi kaj podobnega, se obrnite na peti in zahtevajte denar nazaj, ker to ni noben terapevt, ampak mumija.

Terapevt vas nikoli ne sme obsojati, ne glede na to, kaj ste storili, kajti že sami se počutite dovolj slabo. Ne glede na vse, vas mora poskušati razumeti v vaši stiski in vam biti v oporo.
Terapevt ne sme govoriti o sebi in o svojih problemih. Nič hudega ni, če izveste o njem kakšno malenkost, če ga že vprašate, nikakor pa ne smete imeti občutka, da je na terapiji on in ne vi. Tako bi vi začeli skrbeti zanj, namesto, da bi bilo obratno.

Ne bi verjela, da se takšne stvari sploh dogajajo, če mi znanka ne bi povedala svoje izkušnje. Potem, ko je bila fizično napadena in oropana, je iskala pomoč pri terapevtu. On pa ji je na dolgo in široko razlagal o sebi in svoji družini. Takšno obnašanje je nedopustno in naravnost sramotno.

Terapevt se z vami pod nobenim pogojem ne sme spogledovati ali vas kako drugače manipulirati. V terapiji (zlasti, če sta terapevt in klient nasprotnega spola) se nemalokrat zgodi, da se npr. klient zaljubi v terapevtko, ker nanjo prenese čutenja, ki jih goji do neke osebe iz njegovega sveta, ki so lahko tudi romantične narave. To v terapevtskem jeziku imenujemo transfer. Terapevt mora biti na to zelo pozoren in o tem s klientom tudi odkrito spregovoriti. 

In nenazadnje, terapevt mora imeti smisel za humor. S tem ne mislim, da mora igrati klovna in zbijati šale vsepovprek, ampak, da zna biti v pravem trenutku duhovit. Včasih, ko v terapiji postane pretežko  in na videz brezizhodno, je z občutkom izrečena duhovitost lahko naravnost odrešilna.

Toliko kot je različnih ljudi, toliko je tudi različnih terapevtov in niti dva si nista enaka. Nekdo vam bo lahko simpatičen, drugi spet zoprn, ker vas bo morda spominjal na nekoga iz preteklosti. Nekomu bo v določenem trenutku bolj odgovarjal moški terapevt, drugemu spet ženska terapevtka. Naj vam ne bo nerodno zamenjati terapevta, če vam ta ni všeč, kajti konec koncev gre za vas, vaš denar in zaslužite si za vas najboljšega terapevta. 

Original članek: Kakšen mora biti psihoterapevt?