nedelja, 3. november 2013

Kaj je relacijska družinska terapija?

Relacijska družinska terapija je inovativen psihoterapevtski model, ki ga je razvil dr. Christian Gostečnik in je na Forumu inovacij 2010 prejel drugo nagrado.

Relacijska družinska terapija izhaja iz predpostavke, da je človek odnosno bitje, zato ga dojema v kontekstu odnosov s pomembnimi drugimi. Najpomembnejša in določujoča za oblikovanje posameznikove osebnosti pa je njegova izvorna družina. Majhen otrok je kot goba, ki posrka vse; tako čustveno dimamiko, način komunikacije, vzorce obnašanja v svoji družini. Vse to se tako globoko vtisne vanj, da to nezavedno ponavlja tudi v svojih odraslih odnosih. To pa zna biti velikokrat tudi skrajno boleče in razdiralno. Četudi je bilo vzdušje v posameznikovi izvorni družini še tako neprijetno, čustveno hladno in prežeto s travmami, je bilo to edino, kar je poznal in mu zato paradoksalno predstavlja varnost.  Zato ga privlačijo ljudje, ki so ranjeni na njemu podoben način.


Da pa je kot otrok čustveno lahko vzdržal, si je zgradil obrambe. In večja kot je bila patologija v njegovi izvirni družini, močnejše obrambe si je zgradil. Tako se najdeta odrasla partnerja vsak s svojimi obrambami, ki so si ponavadi diametralno nasprotne in takoj, ko mine prva zaljubljenost, trčita skupaj. To pa izgleda približno tako kot, če bi se dva ježa skušala crkljati s hrbti. Vsakič, ko bi se skušala dotakniti drug drugega, bi se zbodla. Zato si relacijski družinski terapevt prizadeva videti za obrambe in začutiti posameznika, par ali družino v vsej ranljivosti. Skupaj s klientom / klienti se poda na pot ozaveščanja potlačenih in odcepljenih čutenj, jim pomaga, da se v polnosti začutijo. Čutiti samega sebe brez mask in obramb pa je predpogoj za vzpostavljanje iskrenih, intimnih odnosov. Iskanje izvora in razrešitve določenega problema, ki bi ga lahko imenovali kar duševna arheologija, poteka na treh ravneh: na sistemski, medosebni in notranjepsihični. Sistemska raven pomeni, da terapevt skuša ugotoviti, kako posameznik deluje v družinskem sistemu njegove sedanje družine, oziroma v katerem drugem sistemu (npr. skupina sodelavcev). Medosebna raven pomeni odnos med posameznikom in njegovim intimnim partnerjem oziroma drugimi sedanjimi pomembnimi odnosi. Notranjepsihični nivo pa se za razliko od prvih dneh nanaša na posameznikovo preteklost, kjer so shranjena psihoorganska stanja, občutki in spomini na njegove starše oziroma skrbnike. Če vzrok problema torej ni najden na prvi ravni, terapevt išče globlje. »Relacijska družinska terapija se loteva notranjepsihičnega sveta z veliko zornih kotov in upošteva različne dejavnike relacijske matrice. Vsakokrat poskuša odkriti in razumeti pomen in moč preteklih izkušenj v sedanjem življenju posameznika, para in družine« 
(Gostečnik, 2004).

Original članek: Kaj je relacijska družinska terapija?