nedelja, 17. november 2013

Kaj je psihoterapija?


Beseda psihoterapija izhaja iz starogrščine in pomeni zdravljenje duše. Gre za zdravljenje duševnih (čustvenih) težav s pomočjo govora in z drugimi psihološkimi tehnikami (npr. risanje, pisanje, vizualizacija).
 Psihoterapevti različnih smeri uporabljajo različne tehnike in metode, ki pa vse vodijo k skupnemu cilju; k izboljšanju kvalitete klientovega življenja. Psihoterapevtsko pomoč ponavadi poiščemo zaradi določene stiske, ki nam onemogoča, da bi zaživeli življenje, kot si ga želimo. Pri tem nas lahko ovirajo določeni moteči simptomi (vsiljive misli, nespečnost, panični napadi, različne zasvojenosti itd.), nezadovoljstvo s samim seboj, z odnosi, osamljenost ipd.

Psihotrapevt nam pomaga razumeti nekaj več o naši preteklosti; o družinskih vzorcih, otroških doživetjih, travmah in drugih preteklih dogodkih, ki so nas pripeljali v trenutno stanje. Uvid je vsekakor prvi ne pa edini korak na poti k trajnim spemembam. Ključnega pomena je, da zadevo znova prečutimo. Da ponovno pridemo v stik z občutki, ki smo jih morda že davno potlačili ali odcepili, da ponovno v polnosti začutimo svoje telo. Šele, ko se lahko znova začutimo v svojem bistvu, dobimo moč, da svobodno razpolagamo s svojim življenjem.

 Lahko bi rekli, da je psihoterapija potovanje k samemu sebi in k drugemu na katerem nas spremlja psihoterapevt. Predpogoj za uspeh pa je vzpostavitev dobrega odnosa med klientom in psihoterapevtom. Slednji mora biti skrajno sočuten, neobsojajoč, iskren in zaupanja vreden. Kajti prav odnos med klientom in terapevtom je tisti, ki zdravi in postane model za vzpostavljanje kvalitetnejših odnosov v klientovem življenju.

Še nekaj psihoterapevtskih smeri v Sloveniji: relacijska družinska terapija, integrativna terapija, transakcijska analiza, gestalt, psihoanalitična, psihodinamska, vedenjsko kognitivna itd.

Original članek: Kaj je psihoterapija?