četrtek, 2. april 2015

Na pomoč, postala sva starša!

Rojstvo prvega otroka je ena največjih sprememb v življenju para, pa tudi vsakega posameznika. Ko dobiš otroka, v svojem življenju kar naenkrat nisi več na prvem mestu. Najmanj prvih nekaj mesecev je vse podrejeno otroku in prav je tako.  Malo nebogljeno bitjece neizmerno potrebuje mamo in očeta, saj je od njiju popolnoma odvisno. Vidva pa se učita, kaj pomeni brezpogojna ljubezen z vso čistostjo in lepoto, pa tudi odrekanjem, stresom in frustracijami, ki sodijo zraven.


Ob otroku se vama bodo prebujali najrazličnejši občutki; od lepih, do težkih in to je popolnoma normalno.
Kar naenkrat nista več par, ampak ste družina. Kljub temu, da sta se na prihod otroka pripravljala celih 9 mesecev, se nista mogla dovolj pripraviti. Ne moreš namreč vedeti, kako je biti starš, dokler tega ne izkusiš.
Ena glavnih sprememb, ki jo prinese otrok, je ta, da naenkrat nimaš več časa. Ne zase, ne za partnerja, ne za službo, ne za gospodinjstvo in kar je verjetno najtežje: niti za spanje.


Pomen spanca


Kadar nam primanjkuje spanca smo utrujeni, razdražljivi, težko se koncentriramo in smo nasploh v slabi koži. Zato je zlasti za mame, ki ponoči dojite, pametno svoj spalni ritem prilagoditi otrokovemu. Ko spi otrok, izkoristite ta čas za spanje tudi ve. Nobeno drugo opravilo ni bolj pomembno od tega, da  dobite dovolj spanca! Spanec je osnova, vse ostalo lahko počaka. S partnerjem se poskušajta uskladiti tako, da ga bosta oba dobila dovolj. Če otroka ne dojite in ga hranite po steklenički, se lahko pri nočnem vstajanju in hranjenju izmenjujeta.

Ne podlegajte pritiskom   


Veliko škode pri dojemanju materinstva naredijo mediji. Ti nam kažejo podobe nasmejanih mladih mamic s popolnimi postavami, frizurami, make-upom in brezhibno pospravljenim stanovanjem. Resničnost je popolnoma drugačna. Kot mlada mamica imaš včasih komaj dovolj časa in energije, da se počešeš in nase navlečeš trenirko, ker ti nobene kavbojke (še) niso prav. Pospravljeno stanovanje pa postane le še oddaljen sen. Prej, ko se boste sprijaznile s tem, bolje bo za vas. Predvsem vam ni treba hiteti. Svojo staro postavo boste sčasoma že dobile nazaj. Zdaj imate veliko pomembnejše skrbi, kot je vaš videz in videz vašega stanovanja. S tem ne želim reči, da se popolnoma zanemarite, ampak, da se enostavno sprostite in pustite času, da naredi svoje.

Strah in tesnoba


Občutek, da je nekdo popolnoma odvisen od vas, vam lahko prebudi precej tesnobe. Strah vas je, da se otročku ne bi kaj zgodilo. Če je bolan, pa je stiska še neprimerljivo večja. Zlasi prve dni po porodu, ko se v vašem telesu dogajajo hormonske spremembe, so tesnoba, otožnost in nihanje v razpoloženju povsem normalni pojavi. V kolikor pa vaše razpoloženje postane nevzdržno in vas prevevajo čudne, neobvladljive misli, poiščite pomoč strokovnajka, saj gre najverjetneje za poporodno depresijo.
Ob normalnem poteku se bo vaše razploženje stabiliziralo, po prvem tednu ali dveh. Občutka biti starš se je pač treba privaditi.

O vsem se pogovarjajta


Za vaju s partnerjem je ključno, da lahko delita svoje misli in občutke. Pogovor deluje razbremenilno in povezovalno. Ni se vam treba delati močnih ali popolnih. Priznajte, da vam je včasih težko, da ste jezni, žalostni, utrujeni, da imate občutek, da ne boste zmogli. Ti občutki so navadno pospremljeni še s slabo vestjo, ker sploh tako čutite. Saj starševstvo naj bi namreč bilo ena sama radost. Težki občutki nikakor ne pomenijo, da nimate dovolj radi svojega otroka, prej nasprotno. Ste pač  samo človek.

Osamljenost na porodniškem dopustu


Mamice na porodniškem dopustu, (ki je v resnici vse prej kot dopust) so velikokrat osamljene, na nek način socialno izolirane. Paradoksalno se to zgodi ravno v času, ko bi potrebovale največ opore. Ker mlada mamica ne hodi več toliko v zunanji svet (služba, prijatelji, druge aktivnosti), se njen svet velikokrat zoži na skrb za otroka in nekaj malega gospodinjstva. Izkoristite in razširite svojo socialno mrežo. Če se počutite osamljene, se povežite z drugimi mladimi mamicami, prijatelji in razširjeno družino. Obstaja tudi kar nekaj aktivnosti za mamice na porodniškem dopustu. Če ne želite biti doma cele dneve, vam tudi ni treba biti (razen, kadar je otrok bolan). Res, da je potrebno veliko več časa in energije, da se odpravite ven z otrokom, vendar se na koncu poplača.

Očetje, poskušajte preživeti čim več časa z vašo partnerko in otročkom. Omejite svoje izhode po službi, saj je vaša partnerka že tako ves dan sama z otrokom in vas že nestrpno pričakuje. Seveda tudi vi včasih potrebujete oddih in si ga vsekakor zaslužite, vendar se o tem uskladita s partnerko.

Ko se očka počuti kot peto kolo


Očetje se v prvih nekaj mesecih lahko počutite kot peto kolo. Otrok popolnoma zasede vašo partnerko, ki nima več časa za vas, spolna intima se med vaju še ni povrnila ali pa je zelo okrnjena. Poleg tega otrok na začetku bolj potrebuje mamo, kot vas, zato se morda sprašujete: kje pa je tukaj moje mesto? Vaša naloga je biti opora mami, da bo lahko poskrbela za otročka. Vaša partnerka, vas nujno potrebuje, zato se aktivno vključite v skrb za gospodinjstvo, za njeno udobje in udobje otročka. Zavedajte se, da ste odrasel moški in oče. V tej vlogi pa ni prostora za otroško kuhanje mule zaradi »zapostavljenosti«. Če se v vas prebujajo občutki zamenjanosti in zapostavljensti, vedite, da sodijo  v vašo preteklost. Morda ste se nekoč podobno počutili ob mlajšem sorojencu ali v kakšni drugi situaciji, zaradi katere so vam starši postali manj dostopni. Odleglo vam bo, če boste partnerki povedali, da jo pogrešate, ker gotovo tudi ona pogreša vas.

Starševstvo kot neprecenljivo darilo


Čeprav je na trenutke težko, pa je starševstvo nekaj najlepšega in najbolj izpopolnjujočega, kar se človeku lahko zgodi. Ko držiš v naročju tisto malo kepico, ki se ti smehlja z brezzobimi usti in je povsem tvoja, občutiš neizmerno srečo in popoln smisel. V tistem trenutku so vse neprespane noči, nejevolja in skrbi, pozabljene. Otrok partnerja najmočneje in za vedno poveže, saj je živo bitje, ki sta ga skupaj ustvarila.


Originalni članek: Na pomoč, postala sva starša!

Ni komentarjev: