torek, 18. marec 2014

Moj fant je pretirano ljubosumen

Lepo pozdravljeni!

Na vas se obračam s partnerskim problemom.
S fantom sva se zelo navezala. Imava veliko skupnih stvari, pogledov na življenje, zelo sva se ujela. Oba sva se trudila, da preživiva čim več časa skupaj (vsaj 4x na teden) zaradi oddaljenosti. Oba sva bila pozorna drug do drugega, res sva se lepo razumela in bila srečna, kar sva si večkrat tudi povedala. Veliko sva razmišljala o najemu stanovanja, prihodnosti ...

A kadar sem se odpravila kam brez njega, si je po mojem mnenju brez razloga ustvaril nezaupanje do mene. Vedno sem vse razložila, kam in s kom grem, a vedno sem se s slabo vestjo kam odpravila, ker mi je rekel, da mi ne zaupa. Sam si je namreč v glavi ustvaril nek scenarij in mi že pred dogodkom naredil tako slabo vest, da me je minilo, da bi sploh kam šla. Moji izhodi so bili redki, nekje enkrat mesečno (prijateljičin rojstni dan, zabava s sodelavkami, vaje s pevskim zborom, nastop pevskega zbora ...). Nikoli nisem niti pomislila, da bi naredila kaj, kar bi ogrožalo najino zvezo, ker ga imam zares rada. Kadar sva skupaj, se skoraj nikoli ne prepirava. Ko pa pride do dogodka, ko se kam odpravim brez njega, nastane vedno prepir. Tokrat je za nastop z zborom vedel 14 dni prej, a dan pred tem mi je zopet rekel, da mi ne zaupa.

Tokrat je pripeljalo do tega, da je rekel, da je bolje, da se razideva, ker mi ne zaupa in me ne 
želi še kdaj razočarati. Jaz tega ne morem še sprejeti. Zanima me, na kakšen način in ali je sploh možno, da si pridobim njegovo zaupanje. Jaz sem mu namreč popolnoma zaupala, bil je moj prvi partner, zato mi res veliko pomeni ...

Že vnaprej hvala za odgovor,

Nadja



Ga. Nadja, lepo pozdravljeni!

Iz napisanega ne morem vedeti, zakaj vam fant ne zaupa. Vajin odnos opisujete kot lep in harmoničen, načrtujeta skupno prihodnost, ne dajete mu nobenega povoda za nezaupanje, pa je kljub vsemu tako zelo sumičav. Vedite, da niste naredili prav ničesar narobe. Povsem normalno in prav je, da imate poleg intimnega razmerja tudi svoje prijatelje, hobije, interese; skratka svoje življenje. Ste svobodna oseba in nikomur, niti fantu, vam ni treba pojasnjevati kdaj, kam in s kom greste.

Pravite, da mu za njegovo že kar bolestno ljubosumje niste dali nobenega povoda. Če bi ga na primer varali, potem bi bilo razumljivo, da je ljubosumen, ker se boji, da se bi varanje ponovilo. Tako pa ljubosumje ne spada v vajin odnos, saj mu ga niste vzbudili vi, ampak se mu ob vas le ponovno prebuja. Kadar so človekove reakcije glede na dano situacijo pretirane, takrat jih moramo skoraj po pravilu postaviti v preteklost. Ljubosumje mu je moral vzbuditi nekdo drug, morda bivša punca, še najverjetneje pa ga je doživel v zgodnjem otroštvu. Morda je bil tako ljubosumen na mlajšega bratca, sestrico, morda je imel kdo od staršev afero ... Ne vem, to so zgolj ugibanja. Reciva, da je ljubosumje takrat potlačil v podzavest, da ga ne bi več bolelo. Potlačena boleča čustva pa po pravilu pridejo na dan, ko se zaljubimo in nekoga spustimo k sebi. Zato je razmerje včasih tako zelo naporno. Ker pridejo na dan vsa tista potlačena težka čustva, za katera smo mislili, da se nam z njimi ne bo več treba ukvarjati. Na dan pa pridejo takrat z namenom, da jih končno in enkrat za vselej razrešimo.

Vaš fant očitno čuti, da je težko, zato je pripravljen žrtvovati vajino razmerje, samo, da se mu ne bi bilo treba spet ukvarjati s temi težkimi čustvi. Vse to najbrž dela čisto nezavedno.

Vi pa ga niste pripravljeni kar tako izpustiti. Njegovega zaupanja vam ni treba pridobiti, ker niste naredili ničesar narobe. Pomagate mu lahko edino tako, da nehate igrati njegovo igro. Postavite mu jasne meje. Povejte mu, da mu niste dolžni ničesar razlagati in da je njegovo ljubosumje nekaj, s čimer mora on opraviti. Toplo bi vama priporočala partnersko terapijo. Tam bi lahko skupaj ugotovili, od kod izhaja to ljubosumje in kako v vajin odnos vnesti zaupanje.

Če se bosta odločila, sta vabljena na brezplačni uvodni pogovor, kjer bomo skupaj videli, kako in kaj.

V vsakem primeru in ne glede na to, kako se bo izteklo, pa bodite močni in bodite vi.

Srečno!

Marija Remškar
zakonska in družinska terapevtka


Ni komentarjev: