četrtek, 23. januar 2014

Posesivne mame

Pred časom sem v gledališču videvala sključenega petdesetletnega sina, ki je pod roko vodil ostarelo mater. Imeli smo skupni abonma. Prizor me je naravnost pretresel.

Najbrž ni otroka, ki ne bi imel rad svoje matere in ni matere, ki ne bi imela rada svojega otroka.
Pa vendar je toliko mater, ki škodujejo svojim otrokom, pa čeprav nehote. Takšna je tudi posesivna mama. Posesivna mama se ne more sprijazniti z mislijo, da bo njen otrok nekoč odrastel, se ločil od nje in zaživel svoje odraslo življenje. Groza jo je, da ne bo več povsem njen, ampak si bo poiskal partnerja.

Da bi bili dorasli odraslim intimnim odnosom, moramo biti sposobni tako varne navezanosti kot tudi ločenosti oziroma občutka zase. To popotnico dobimo od staršev. Ker pa je otrok posesivne matere čustveno poškodovan prav na teh dveh področjih, bo imel v ljubezenskem življenju najverjetneje težave. Ob posesivni materi ni mogel razviti varnega stila navezanosti, pač pa odvisnega ali izogibajočega, kar sta samo dve plati istega kovanca. Ker je sabotirala vsak njegov poskus odcepiti se, tudi ni mogel razviti zdrave stopnje separacije od matere, ki je nujna za dosego zrelosti. Tako je ostal otrok v odraslem telesu. Tudi, če se mu je uspelo odseliti in si ustavriti družino, je čustveno še vedno odvisen od matere. Ta odvisnost pa mu gotovo povzroča težave v odraslem intimnem in družinskem življenju.

Kaj pa ga tako veže na mamo, da se ne more odcepiti od nje?

Kot bi rekla moja profesorica Katarina Kompan Erzar: "Da lahko odideš od matere, jo moraš najprej imeti." Morda se sliši paradoksalno, ampak otrok posesivne matere je brez matere. Je"sirota" in hkrati starš lastni materi. Posesivna mati je v čustvenem smislu ostala na stopnji otroka, zato mu ni sposobna nuditi brezpogojne in nesebične materinske ljubezni. Pri njeni dušeči ljubezeni gre le za zadovoljevanje lastnih potreb. Tudi posesivna mati je bila kot otrok sirota v fizičnem in / ali čustvenem pomenu besede. Njene otroške potrebe po varnosti, ljubljenosti, pripadnosti in zrcaljenju v otroštvu niso bile zadovoljene. Zato živi z velikim občutkom praznine. Ko dobi otroka, nezavedno čuti, da bo zdaj vse drugače. Končno bo imela nekoga, ki jo bo brezpogojno ljubil in bo samo njen. Tako dobimo obrnjeno situacijo: otroka, ki skrbi za mamo. To pa je za zanj seveda breme, ki ga ne more nositi.
Ker nagonsko čuti, da brez matere fizično ne more preživeti, streže njenim potrebam. To počne za ceno lastnega razvoja. Ker pa noben otrok ne more zadovoljiti materinih otroških potreb, ostane ta nenehno nepotešena in zato konstantno odvisna od otroka.

Tudi otrok ostaja čustveno priklenjen na mamo, ker nezavedno upa, da bo nekoč od nje dobil tisto, kar mu pripada: pravo materinsko ljubezen. Tako se ta patološki odnos lahko vleče še daleč v otrokovo odraslo dobo in materino starost. Takrat posesivna mama uporablja različne kontrolne strategije kot so: zasliševanje, kritika partnerja, vzgoje otrok, pretirano dajanje nasvetov, vzbujanje slabe vesti, zatekanje v bolezen in / ali nemoč, pretirana ustrežljivost in podobno.

Kako naj se osvobodim vpliva posesivne matere?

Prvi korak je zavedanje in trdna odločitev, da boste vzeli življenje v svoje roke. Potem med seboj in materjo postavite zdrave meje. Najbolje, da napišete seznam tistih njenih dejanj, ki jih občutite kot vsiljevanje ali pa vam enostavno pobirajo energijo. Če naprimer zahteva, da hodite vsako nedeljo k njej na kosilo, vam pa to ne ustreza, ji to tudi jasno povejte. Vi ste tisti, ki se boste sproti odločali, kako boste upravljali z vašim časom. Če naprimer kritizira vašega partnerja, jo prekinite in ji jasno povejte, da do tega nima nobene pravice. Sprva bo seveda težko, najverjetneje boste občutili krivdo, vendar je to edini način, da prekinetete to patološko navezanost. Pojavila se bo tudi žalost, saj se boste morali posloviti od ideje, da bodo vaše otroške potrebe kdaj izpolnjene. Vendar se zavedajte, da niste več mali fantek / punčka, pač pa odrasla oseba, ki ima moč, da si ustvari srečno odraslo življenje. Pri predelovanju težkih občutkov, vam bo dobrodošla pomoč psihoterapevta. 

Ko vam bo uspelo prekiniti ta največkrat medgeneracijski vzorec, se boste počutili samozavestne in osvobojene. Tudi, če ste stari že petdeset let, boste šele takrat resnično odrasli. Osvobodili pa ne boste le sebe, ampak tudi svoje otroke, saj jim ne bo treba ponavljati vaše zgodovine.

Ni komentarjev: